Múzeumban őrzik majd a több tízmilliós serleget

2017. június. 09., 14:30   |    

Múzeumban őrzik majd a több tízmilliós serleget

A megyei bajnokoknak évtizedek óta járó díszes vándorkupát Schima Bandi iparművész készítette a húszas évek közepén.

A napokban kiderült, hogy az eszmei értéke több tízmillió forint. Ezentúl csak a kupa másolatát őrizhetik a csapatok. Az évtizedek alatt volt rá példa, hogy egy-egy város, község polgármesterének szobájában, de arra is, hogy a futballpályán a szertárban őrizték  a megyei bajnokcsapatoknak járó értékes kupát, ezentúl azonban már csak a másolatát kapják meg a győztesek. „Természetesen tisztában voltunk vele, hogy  értékes a trófea, de azért nem gondoltuk, hogy ennyire – mesélte érdeklődésünkre Horváth László, a Magyar Labdarúgó Szövetség Győr-Moson-Sopron megyei igazgatója.   – A hagyományoknak megfelelően egy évig mindig a bajnokcsapatokhoz került, s csak a következő évben, az átadás előtt kértük vissza. Nemrégiben aztán felkeresett bennünket egy művészettörténész, aki a serleget készítő Schima Bandi munkáiból szervez szeptemberre egy kiállítást, és ezt a serleget is elkérte erre az alkalomra.” A szakembertől ekkor tudták meg a MLSZ-ben: a drágakövekkel ékesített, 6,5 kilogramm ezüstöt tartalmazó trófea műkincsnek számít és az eszmei értéke elérheti a több tízmillió forintot. „A kupát hamarosan restauráltatjuk, hogy még szebb legyen majd a kiállításon. Egyébként úgy tudom, összesen három ehhez hasonló serleget készített a neves mester, annak idején a labdarúgók mellett az atléták és a bokszolók is kaptak egyet- egyet. Utóbbi kettő régóta nincs meg. Ezt a serleget ezért is adjuk át megőrzésre a győri múzeumnak és a következő szezontól csak egy művészi másolatot kapnak majd meg a bajnokcsapatok” – tette hozzá az igazgató. a serleg  története Amikor a húszas évek közepén dr. Erdélyi Ernőt választották meg a Nyugat-Magyarországi Labdarúgó Alszövetség elnökének, az akkor alapított bajnoki serleget örökös vándordíjként az elnökről nevezték el. A kor híres ötvösmestere, a neves iparművész, Schima Bandi készítette el, a kupa magassága 84 centiméter és 6460 gramm ezüstöt tartalmaz. A serleget a második világháborúban is megőrizték a vezetők és az alszövetség megszűnése után a Győr-Moson-Sopron Megyei Labdarúgó Szövetség tulajdona lett. Győr volt ugyanis a székhelye a korábbi alszövetségnek, így logikus volt, hogy a kvázi jogutód szervezet birtokába kerüljön a díszes trófea. A győztes csapat nevét kezdetektől fogva rávésték a gyönyörű kupára. Az első név a Szombathelyi Vasutasé, a vasi gárda az 1926/27-es idény végén vehette át a serleget. Az idei felirat pedig a Nyúlt illeti meg. A művészről Schima Bandi (1882–1959) győri iparművész, aranykoszorús mester. Az általa készített híres „Aranyhajó” cégér időtálló. A nádorvárosi evangélikus templomban található egyedülálló alkotása a feszület: a Krisztus-korpusz nem formába öntött, hanem kovácsolt remekmű. (Kisalföld) A felvételen: Herm László, ma már a megyei igazgatóság munkatársa 2006-ban a Bajcs labdarúgójaként bajnokként is megfoghatta a serleget. Fotó: Sz. T.

További hírek

Általános
Sikeresen szerepelt csapatunk a Területi Amatőr Válogatottak Tornáján

2023-12-04 11:20:50

Sikeresen szerepelt csapatunk a Területi Amatőr Válogatottak Tornáján

December 2-3-án került megrendezésre Gyirmóton az Alcufer Stadionban, valamit a győri DAC pályán a Területi Amatőr Válogatottak Országos Nagypályás Tornája (TAVONT).

Általános
2021/2022 TAO kérelmi felület

2021-02-19 15:02:40

2021/2022 TAO kérelmi felület

Megnyílt a 2021/2022-es Elektronikus Kérelmi Rendszer

Általános
A SFAC család ebéddel kedveskedett a soproni mentősöknek

2020-12-08 09:13:11

A SFAC család ebéddel kedveskedett a soproni mentősöknek

A megyei első osztályban szereplő SFAC labdarúgók és stábtagok kezdeményezésére hétfőn a SFAC 1900 SE „főzte” az ebédet a soproni mentőállomás dolgozóinak.

Általános
TAO-tájékoztató Gyirmóton

2020-02-13 15:05:31

TAO-tájékoztató Gyirmóton

Február 22-én sportfejlesztési programok benyújtása, évértékelési elvek, elektronikus aláírás, ügyfélkapus rendszer témában tartanak TAO-tájékoztatót egyesületeknek.

Értesítők, információk

2024-04-09 15:17:31

Fegyelmi határozat (Április 9.)

2024-04-03 14:25:24

Fegyelmi határozat (Április 3.)

Szponzorok