Koronavírus - ajánlás egyesületek részére

2020. szeptember. 17., 12:06   |    

Koronavírus - ajánlás egyesületek részére

A jelenlegi járványügyi helyzetet figyelembe véve az alábbi ajánlásokat fogalmazza meg igazgatóságunk a sportszervezetek részére.

Mérkőzésekre vonatkozó higiénés ajánlások:

Mérkőzés lebonyolításához szükséges minden személy tájékoztatása az alapvető higiénés szabályok betartásáról (kézfertőtlenítés, köhögés és tüsszentés higiéné, távolságtartás);

Alkoholos kézfertőtlenítők (és adagolók) elhelyezése a helyiségben;

Az öltözőben eltöltött idő minimalizálása mérkőzés előtt és után; az egymást követő mérkőzések között a helységek, kispadok fertőtlenítő takarítása ajánlott.

Az ajtók nyitva hagyása – természetesen a tárgyi eszközök védelmét figyelembe véve - ajtó kilincsek érintésétől tartózkodás;

Lehetőleg gyárilag palackozott italok fogyasztása, és kizárólag egyéni/személyes használatra;

A közös helyiségek (öltözők, zuhanyzók) használata esetén (csak kis csoportokban) 1,5 - 2 méter biztonsági távolság tartása;

Mérkőzésekre vonatkozó szervezési ajánlások:

· A csapatok pályára érkezését időben vagy térben el kell választani;

· A pálya infrastruktúrájától függően: külön útvonalak az öltözőkhöz;

· Kerüljék az öltözők/játékos kijárók egyidejű használatát;

· Külön haladnak át a játékosok a kijárón / nincs közös gyülekező, bevonulás;

· A csapatok bevonulása:

o Nincsenek kísérő gyerekek;

o Nincs kezdőrúgás civilekkel;

o Nincs kézfogás;

· Csapatok távozása: az indulás térbeli és időbeli elkülönülése (ld. érkezés)

Szurkolók tájékoztatása, kihelyezett higiéniai utasításokkal, figyelemfelhívás a higiéniai protokoll betartására, útvonalak, fertőtlenítő helyek megjelölése.

Nézőtéren való elhelyezkedésnél a minimálisan ajánlott 1,5 – 2 méter védőtávolság betartása javasolt.– beteg, tünetekkel rendelkező egyén nem léphet be!

Kérjük, hogy a leírtakat a hazai csapat rendezői felügyeljék/segítsék.

Kizárólag extrém esetben engedélyezett a játékvezetőkkel való közvetlen, öltözőben való konzultáció, a jegyzőkönyvek egyeztetése lehetőleg szabad téren történjen.

ALAPVETŐ IRÁNYMUTATÁSOK

A COVID 19 AZ ÉLET MINDEN TERÜLETÉN KIHÍVÁSOK ELÉ ÁLLÍTOTT MINKET EBBEN A DOKUMENTUMBAN MEGFOGALMAZOTT INTÉZKEDÉSEKKEL ÉS AJÁNLÁSOKKAL AZ MLSZ GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI IGAZGATÓSÁGA MEGPRÓBÁLJA ELŐSEGÍTENI, HOGY A KÖZTÜNK LÉVŐ VÍRUS ELLENÉRE MINÉL TOVÁBB JÁTSZHASSUNK ÉS ÉLVEZHESSÜK A LABDARÚGÁST. EHHEZ AZ ALAPVETŐ IRÁNYMUTATÁSOK A KÖVETKEZŐK:

· A KORMÁNY ÁLTAL KIADOTT RENDELETEK, EGYÉB JOGSZABÁLYOK BETARTÁSA ÉS AZ AJÁNLÁSOK MEGFONTOLÁSA

· AZ OSEI ÁLTAL KIADOTT IRÁNYMUTATÁSOK BETARTÁSA

· AZ ALAPVETŐ HIGIÉNIA BETARTÁSA:

· KÉZMOSÁS –AJÁNLÁSOKNAK MEGFELELŐ SZAPPANOS KÉZMOSÁS ÉS/VAGY KÉZFERTŐTLENÍTŐ SZER ALKALMAZÁSA (TÁJÉKOZTATÓ)

· SZABÁLYOS MASZK VISELÉS (TÁJÉKOZTATÓ)

· MEGFELELŐ TÁVOLSÁGTARTÁS (AHOL LEHETSÉGES); KÉZFOGÁSOK ÉS EGYÉB SZEMÉLYES FIZIKAI ÉRINTKEZÉSEK KERÜLÉSE

· A LEHETSÉGES TÜNETEK FOLYAMATOS FIGYELÉSE, TESTHŐMÉRSÉKLET ELLENŐRZÉSE.

· LÁZAS, BETEG, TÜNETEKKEL RENDELKEZŐ SPORTOLÓK NE EDZENEK, NE JÁTSSZANAK, NE TEKINTSENEK MEG MÉRKŐZÉST

· TÜNETEK ÉS SZOROS KONTAKT ESETÉN TESZTELÉS ELVÉGZÉSE JAVASOLT A FERTŐZÉS KIZÁRÁSA, ILLETVE A TOVÁBBADÁSÁNAK ELKERÜLÉSE ÉRDEKÉBEN.

ÁLTALÁNOS AJÁNLÁSOK

· EGÉSZSÉGÜGYI SZAKEMBEREK, CSAPATORVOSOK BEVONÁSA EGYES DÖNTÉSEK MEGHOZATALÁBA (INFEKCIÓKONTROLL, KOCKÁZATELEMZÉS ÉS ÉRTÉKELÉS, UTAZÁSOK/EDZÉSEK MEGSZERVEZÉSE, ELJÁRÁSRENDEK KIDOLGOZÁSA, EDZŐK/JÁTÉKOSOK/KLUB ALKALMAZOTTAK OKTATÁSA ÉS TÁJÉKOZTATÁSA, STB.)

· A PÁLYA/EDZŐTÉR ÉS EGYÉB KISZOLGÁLÓ HELYISÉGEK (KÜLÖNÖS TEKINTETTEL AZ ÖLTÖZŐKRE, TUSOLÓKRA, MELLÉKHELYISÉGEKRE, MASSZÁZS ÉS EGÉSZSÉGÜGYI HELYISÉGEKRE) FOLYAMATOS FERTŐTLENÍTÉSE (TAKARÍTÁSI NAPLÓ VEZETÉSE)

· MASSZŐRÖK/FIZIOTERAPEUTÁK OKTATÁSA FOKOZOTT HIGIÉNIAI ELŐÍRÁSOKRÓL, ÉS AZOK BETARTÁSÁNAK FOKOZOTT ELLENŐRZÉSE!

· MEGFELELŐ MENNYISÉGŰ KÉZFERTŐTLENÍTŐ, PAPÍRTÖRLŐ/EGYSZER HASZNÁLATOS ELDOBHATÓ TEXTÍLIÁK KIHELYEZÉSE A JÁTÉKOSOK SZÁMÁRA. MEGFELELŐ MENNYISÉGŰ SZEMÉTGYŰJTŐ ELHELYEZÉSE ÉS A SZEMÉT/HULLADÉK FOLYAMATOS GYŰJTÉSE ÉS AZ ÉRINTETT FELÜLETEK FERTŐTLENÍTÉSE!

· NEM ELDOBHATÓ TEXTÍLIÁK (PL.:MEZEK,TÖRÖLKÖZŐK) SZEMÉLYES HASZNÁLATA ÉS GYAKORI CSERÉJE, MEGFELELŐ TISZTÍTÁSA ÉS KEZELÉSE!

· LÉGCSERÉLŐ BERENDEZÉSEK ALKALMAZÁSA, CSARNOKOK/EDZŐTERMEK FOLYAMATOS LÉGCSERÉJE ÉS SZELLŐZTETÉSE!

· IDŐSEBB ÉS/VAGY VESZÉLYEZTETETT CSOPORTBA TARTOZÓ EDZŐK, KLUB ALKALMAZOTTAK, TECHNIKAI SZEMÉLYZET EGÉSZSÉGVÉDELMÉNEK FONTOSSÁGA (TÁJÉKOZTATÓ)– JAVASOLT KOCKÁZATELEMZÉST ÉS BECSLÉST VÉGEZNI, KI TARTOZIK AZ ADOTT KLUBBAN A FOKOZOTT KOCKÁZATÚ CSOPORTBA KORONAVÍRUS FERTŐZÉS SZEMPONTJÁBÓL!

· ESETLEGES FERTŐZÖTT SZEMÉLY FELDERÍTÉSE UTÁN– MEGFELELŐ AZONNALI JÁRVÁNYÜGYI LÉPÉSEK KIDOLGOZÁSA KLUBON BELÜL– ELJÁRÁSREND KIDOLGOZÁSA FERTŐZÖTT SZEMÉLY AZONNALI IZOLÁLÁSÁRA, SZÁLLÍTÁSÁRA, ILLETÉKES HATÓSÁGOK ÉRTESÍTÉSE, KONTAKTUSKUTATÁS, LÉTESÍTMÉNYEK / POTENCIÁLIS ESZKÖZÖK FERTŐTLENÍTÉSE, TÁJÉKOZTATÁS, A TOVÁBBI FERTŐZÉS MEGELŐZÉSE

· KAPCSOLATFELVÉTEL A TERÜLETILEG ILLETÉKES JÁRVÁNYÜGYI SZERVEKKEL (JÁRÁSI/KERÜLET KORMÁNYHIVATALOK NÉPEGÉSZSÉGÜGYI OSZTÁLYAI), AJÁNLÁSOK, ÁLLÁSFOGLALÁSOK KÉRÉSE, KOCKÁZATELEMZÉS, KONTAKTUS KUTATÁS, ESETLEGES FERTŐZÖTT JÁTÉKOS UTÁNI TEENDŐKBEN VALÓ EGYÜTTMŰKÖDÉS KIALAKÍTÁSA VÉGETT

· EDZÉSEK, CSAPAT ESEMÉNYEK LÁTOGATÁSÁNAK KORLÁTOZÁSA, SZURKOLÓI KAPCSOLATTARTÁS MINIMALIZÁLÁSA! SPORTESEMÉNYEK NÉZŐKÉNT VALÓ LÁTOGATÁSÁNAK KORLÁTOZÁSA!

AJÁNLÁSOK EDZŐKNEK

· Kötelezzék a sportolókat az óvintézkedések és magatartási szabályok betartására, és hangsúlyozzák ki az egyes koronavírus fertőzés tüneteinek megfigyelésének fontosságát – és azoknak jelzését a klub illetékeseinek, illetve a csapatorvosnak/háziorvosnak!

· Személyes példamutatás (maszkviselés, kézhigiénia, magatartási szabályok maradéktalan betartása)!

· A kézmosás és egyéb óvintézkedések hangsúlyozása, azoknak alkalmazása edzések előtt, közben és edzések után!

· A köpések mellőzésére való figyelmeztetés! Ezek kiváltására a könyök hajlatba való tüsszentés/köpés, vagy zsebkendőbe való ürítés hangsúlyozásának fontossága!

· Megfelelő mennyiségű törölköző (lehetőleg egy személy használja) és azok rendszeres cseréjének ellenőrzése!

· Pálya, edzőterületek és eszközök fertőtlenítésének ellenőrzése! Különösen fontos a közös használatú eszközök fertőtlenítése!

· Zárt terű edzéseket jól szellőztetett, megfelelő légcseréjű termekben végezzék! Az edzések látogatásának korlátozása a szülők és hozzátartozók, egyéb látogatók számára. A segítő személyek maszkviselésének megkövetelése!

· Szociális távolságtartás megkövetelése (1,5-2 méter), amikor ez lehetséges!

· Koronavírus járvány okozta stressz, frusztráció és mentális extraterhelés okozta tünetekre való odafigyelés!

 

AJÁNLÁSOK JÁTÉKOSOKNAK

· Magáncélú külföldi utazások elkerülése!

· Tömegrendezvények, zsúfolt helyek elkerülése! A klubok és általános ajánlások betartása, a magatartási szabályok fegyelmezett követése!

· Maszk viselés amikor csak lehetséges! Szociális távolságtartás! Üdvözlő gesztusok, kézfogások, ölelések mellőzése!

· Köpések mellőzése –zsebkendő/papírtörlő használata –ezek használata után kukákba való ledobás, szappanos kézmosás és/vagy kézfertőtlenítés – amennyiben a kézmosás nem kivitelezhető (edzés/meccs közben), akkor kézfertőtlenítő szer alkalmazása

· Köhögés és tüsszentés megfelelő kivitelezése –könyökhajlatba, zsebkendőbe,

· Saját felszerelések használatának fontossága, azok rendszeres tisztítása és/vagy fertőtlenítése! A felszerelések, törölközők, edzőruhák cserélgetésének elkerülése!

· Saját víz/kulacs használata! Étel és ital megosztásának elkerülése!

· Edzések alkalmával öltöző használat kerülése/minimalizálása

· Külföldön járt személlyel való kontaktus mellőzése vagy minimalizálása!

 

EGYÉB TÁJÉKOZTATÓ ANYAGOK

ELJÁRÁS REND A 2020.ÉVBEN AZONOSÍTOTT ÚJ KORONA VÍRUSSAL KAPCSOLATBAN - A LEGFRISSEBB VERZIÓ MEGTALÁLHATÓ A NEMZETI NÉPEGÉSZSÉGÜGYI KÖZPONT HONLAPJÁN:

https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/567-eljarasrend-a-2020-evben-azonositott-uj-koronavirussal-kapcsolatban-2020-03-16

KÜLÖNÖSEN FONTOS A 2.SZ.MELLÉKLET – AZ ESET DEFINÍCIÓ ÉS A VIZSGÁLANDÓK KÖRE!

CSEKKLISTA A COVID-19 FERTŐZÉSRE GYANÚS BETEGEK MEGÍTÉLÉSÉHEZ:

http://www.osei.hu/images/stories/osei/munkatarsaknak/COVID-19_csekklist.pdf

KORONAVÍRUS – INGYENESEN HÍVHATÓ TELEFONSZÁMON KÉRHET TANÁCSOT A NEMZETI NÉPEGÉSZSÉGÜGYI KÖZPONTTÓL:

https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/458-koronavirus-hetfotol-ingyenesen-hivhato-telefonszamon-kerhet-tanacsot

A NEMZETI NÉPEGÉSZSÉGÜGYI KÖZPONT (NNK) ÁLTAL KIADOTT AZ ÚJ KORONAVÍRUS FERTŐZÉS (COVID-19) KAPCSÁN KÖVETENDŐ ELJÁRÁSRENDBEN FOGLALTAKNAK MEGFELELŐEN AZ EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÓ A GYANÚS / KIVIZSGÁLÁS ALATT ÁLLÓ ESETET HALADÉKTALANUL JELENTI A NÉPEGÉSZSÉGÜGYI HATÓSÁGNAK. MUNKAIDŐBEN ÉS MUNKAIDŐN KÍVÜL A JELENTÉST A MEGYEI KORMÁNYHIVATAL KÉSZENLÉTÉHEZ KELL MEGTENNI, MELYEK ELÉRHETŐSÉGÉT AZ ALÁBBI LINKEN ÉRIK EL:

https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/532-megyei-ugyeleti-telefonszamok

MINTAVÉTEL CÉLJÁBÓL FELKERESHETŐ INTÉZMÉNYEK:

https://www.nnk.gov.hu/index.php/mintavetel-celjabol-felkeresheto-intezmenyek

AZ EGYES SZAKMAI KOLLÉGIUMOK COVID-19 ELLÁTÁS RENDDEL KAPCSOLATOS SZAKMAI AJÁNLÁSAINAK ELÉRÉSI ÚTVONALA:

https://kollegium.aeek.hu/Dokumentumok/Index

GYORSTESZTEK ELVÉGZÉSE ESETÉN A SZAKMAI SZABÁLYOK BETARTÁSA KIEMELTEN FONTOS, JAVASOLT HELYI ELJÁRÁSREND KIALAKÍTÁSA! EZEK PONTOSSÁGA AZONBAN BIZONYTALAN

KARANTÉNBA KERÜLT JÁTÉKOSOK MENTÁLIS ÉS PSZICHÉS TÁMOGATÁSA

FERTŐZÉSEN ÁTESETT JÁTÉKOSOK REHABILITÁLÁSA, FOKOZATOS ÚJRATERHELÉS MEGTERVEZÉSE ÉS ESETLEGES KORONAVÍRUS KOMPLIKÁCIÓK / SZÖVŐDMÉNYEK MONITOROZÁSA, AZOKKAL KAPCSOLATOS KOCKÁZATÉRTÉKELÉS ÉS KEZELÉSI TERV FELÁLLÍTÁSA TÁRSSZAKMÁK BEVONÁSÁVAL.– OSEI PROTOKOLL

FORRÁSOK A KLUBOK HELYI PROTOKOLLJAINAK ELKÉSZÍTÉSÉHEZ

ÁLTALÁNOS ÓVINTÉZKEDÉSEK AZ ÚJ KORONAVÍRUS FERTŐZÉSSEL KAPCSOLATBAN

https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/540-altalanos-ovintezkedesek-az-uj-koronavirus-fertozessel-kapcsolatban

FERTŐZŐDÉS ELKERÜLÉSE – ALAPVETŐ SZABÁLYOK MINDENKI SZÁMÁRA A COVID-19 VÍRUS FERTŐZÉSSEL KAPCSOLATBAN

https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/560-fertozodes-elkerulese-alapveto-szabalyok-mindenki-szamara

JÁRVÁNYÜGYI ELKÜLÖNÍTÉS, KARANTÉN SZABÁLYOK

https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/541-elkulonites-jarvanyugyi-megfigyeles-es-onmegfigyeles-a-covid-19-virus-fertozessel-kapcsolatban

LEHETŐSÉGEK KONTAKTSZÁM CSÖKKENTÉSÉRE –KÖZÖSSÉGI RENDEZVÉNYEK ACOVID-19 VÍRUS FERTŐZÉSSEL KAPCSOLATBAN

https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/545-lehetosegek-kontaktszam-csokkentesere-kozossegi-rendezvenyek-a-covid-19-virus-fertozessel-kapcsolatban

TÁJÉKOZTATÁS A SPORTEDZÉSEK SORÁN BETARTANDÓ JÁRVÁNYÜGYI MEGELŐZŐ SZABÁLYOKRÓL

https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/645-tajekoztatas-a-sportedzesek-soran-betartando-jarvanyugyi-megelozo-szabalyokrol

Együttműködésüket köszönjük!
MLSZ Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatósága


További hírek

Bajnokság
Az elődöntőket sorsolták a Keglovich kupában

Értesítők, információk

2024-05-07 14:20:17

Fegyelmi határozat (Május 7.)

Szponzorok