Horváth László Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgató körlevele

2021. augusztus. 17., 14:12   |    

Horváth László Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgató körlevele

Tisztelt Egyesületi Vezetők!

A bajnokságok megkezdésével szeretnék pár gondolatot megosztani Veletek! Kérem, hogy a bajnoki és kupamérkőzések alatt az alábbiakban megfogalmazottakat vegyétek komolyan, mert a Magyar Labdarúgó Szövetség maximálisan elkötelezett abban az irányban, hogy a pályákon elharapózott agresszív magatartással szemben határozottan fog fellépni!

Először is rögzítenünk kell, hogy az agressziónak, a verbális fenyegetéseknek, a fizikai bántalmazásoknak nincs helye a sportpályákon! Ezek ellen az MLSZ és annak bizottságai minden lehetséges eszközzel és rendkívül szigorúan fognak fellépni!

Az utóbbi években számtalan alkalommal fordultak, fordulnak elő ilyen esetek mind játékosok, mind sport szakemberek, mind nézők, szurkolók részéről!

Fel szeretném hívni a figyelmeteket, hogy ezek a más személyét gyalázó, illetve fenyegető, vagy akár erőszakos jellegű cselekedetek azon kívül, hogy az MLSZ Fegyelmi szabályzatában rögzített fegyelmi vétségeknek számítanak, számos esetben a Büntető Törvénykönyvbe ütköző magatartásnak, konkrétan szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekménynek is minősülhetnek (pl.: zaklatás, becsületsértés, rágalmazás, testi sértés, garázdaság stb.)!

Nyomatékosan hangsúlyozom, hogy ezek a cselekedetek sok esetben a játékvezetők, asszisztensek ellen irányulnak!

Régóta jelent nagy problémát a játékvezetők létszámának évek óta tartó csökkenése az egész világon, az országban, s különösképpen a megyénkben! Büszkén jelenthetjük ki, hogy megyénk az amatőr futball zászlóshajója, hiszen nálunk van a legtöbb amatőr felnőtt csapat (megyei I-II-III. osztályban és a tartalék bajnokságokban)! Sajnos mára már arra a kritikus szintre jutottunk, hogy a II. és III. osztályban sem tudunk 3-3, sőt, már 2-2 játékvezetőt sem küldeni egy-egy mérkőzésre, mert nincs megfelelő játékvezetői létszámunk!

A létszám gyarapítására, illetőleg megtartására rendkívüli erőfeszítéseket teszünk! A Játékvezetői Bizottságunk évente két alap tanfolyamot indít, s az elmúlt években emelkedtek a játékvezetői díjak is! Ennek ellenére sem vonzó szakma a játékvezetés a fiatalok, sőt, a játékot abbahagyó, idősebb játékosok számára sem! Ennek egyik legfőbb oka a mérkőzéseken, a pályákon „divatos” játékvezető-ellenes hangulat!

Tudjuk jól, hogy a játékvezetők is emberek, hibáznak, hibázhatnak, ami ugyan nem ad felmentést számukra a hiba alól, de el kell fogadnunk, hogy ez is a sport része! Meggyőződésem, hogy ezt nem szándékosan teszik és igyekeznek a legjobb tudásuk szerint ellátni a feladatukat! A játékvezetői bizottságunk pedig mindent megtesz annak érdekében, hogy a játékvezetők megfelelően felkészültek legyenek. Azok, akik kritizálják őket – sokszor akár jogosan is – nem gondolják végig, hogy a vélt, vagy ténylegesen elkövetett játékvezetői hiba nem az adott csapat, vagy egyesület ellen szólt! A mérkőzéseink hangulata, környezete nem nevezhető igazából játékvezető barátnak!  Sőt, egyes pályákon kifejezetten játékvezető ellenes, agresszív a hangulat!

Az értelmetlen, érdemtelen, szalonképtelen kritika, amely a játékvezetőket éri, nagymértékben gátolja azon – reményeim szerint közös – törekvésünket, hogy emelkedjen a játékvezetőink száma, amivel párhuzamosan elvárható lenne a játékvezetés minőségének emelkedése is! Egyszerű a logika: Magas játékvezetői létszámnál magasabb lesz a kiemelkedő szintű játékvezetők száma is! Viszont a kis létszámú játékvezetői kar pedig egyértelműen csökkenti a magas minőséget képviselő játékvezetők számát is!

Akik ezt nem így látják, azokat arra biztatom, végezzék el a tanfolyamot, mutassák meg, hogyan kell/ene/ ezt jól csinálni! De annak is örülnék, ha maguk helyett két-három - szerintük a feladatra megfelelő - fiatalembert elküldenének a játékvezetői tanfolyamainkra, ezzel is segítve gondjainkat a játékvezetői létszám megtartásában!

Mindent egybevetve semmiképpen sem tolerálható részünkről, hogy vélt vagy akár valós sérelmek miatt a sportmérkőzéseken bárkivel szemben erőszakos és agresszív magatartást tanúsítsanak vagy személyében gyalázzák! Ezért arra hívom fel nyomatékosan az egyesületek és leginkább az egyesületi vezetők figyelmét, hogy senkit ne érjen váratlanul, ha az ilyen cselekedetek elkövetőivel szemben a lehető legszigorúbb büntetések alkalmazására fog sor kerülni! A játékvezetőket érő incidensek kapcsán pedig - ha szükséges - feljelentésekre is sor fog kerülni!

Nagyon fontos tudnotok, hogy az ilyen magatartást tanúsító személyekért az egyesületek is felelősséggel tartoznak, tehát ilyen esetekben az adott sportszervezet is súlyos büntetésre számíthat!

Közös érdekünk tehát, hogy ne történhessenek ilyen cselekmények mérkőzéseinken az előttünk álló bajnokságban sem!

Bízva segítő együttműködésetekben sikeres, eredményes szereplést kívánok mindenkinek!

Üdvözlettel:

Horváth László

MLSZ

Győr-Moson-Sopron Megyei

Igazgató


További hírek

Bajnokság
Az elődöntőket sorsolták a Keglovich kupában

Értesítők, információk

Szponzorok